Jobb világ Blog

Fermentált ételekkel a hosszú életért!

2022 jan. 15. | Egyéb kategória

A még mindig tartó pandémia idején elengedhetetlen, hogy erősítsük immunrendszerünket- melynek 70-80 százaléka a a bélflóránkban található ezért a Kor Kontroll Társaság, a Jobb világért mozgalom és a Magyar Elhízástudományi Társaság meghirdeti rendhagyó receptversenyét.

A legújabb kutatások alapján ma már tudjuk, hogy a bélflóránkban élő mikroorganizmusok határozzák meg lelki állapotunkat, étvágyunkat, sőt betegségeinket is! Nap mint nap tápláljuk őket, és ha jól csináljuk, megőrizzük egészségünket, ha rosszul: megbetegszünk! Kinek fontosak a fermentált ételek? Azoknak mindenképpen, akiknek a a bélflórája meggyengült, hiszen a nyers vagy főtt ételekhez képest könnyebb a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, a fermentáció segítségével mérséklődik a puffasztó élelmiszerek kellemetlen hatása, vitaminok és enzimek keletkeznek, lebomlik a hizlaló szénhidrátok és a környezetünkből származó méreganyagok egy része, ráadásul nő a probiotikumok, vagyis a jó baktériumok száma.

Ha egy egyszerű ősi módszer népszerűvé válhatott egy dán étteremben, miért ne válhatna divattá a magyar konyhákban is?

Ugyanis a három Michelin csillagos koppenhágai Noma étterem – négyszer is elnyerte már a világ legjobb étterme címet- séfjének fermentálásról írott könyve tavaly az év szakácskönyve volt Dániában. René Redzepi a Noma fermentációs laboratóriumának vezetője a zöldségektől kezdve, az algákon, a tengeri hínárokon át a gyümölcsökig és a húsokig mindenféle alapanyaggal kísérletezik. Magabiztosan használja dédmamáink egyszerű konyhai fortélyait, az ősi tartósítási technikát, hiszen erjesztés nélkül nem ismerhetnénk a kávét, a kakaót, a bort, a sört, a pálinkát, a fekete teát, de az olajbogyó, a kovászos uborka, a szójaszósz és a különféle sajtok sem kerülhetnének asztalunkra.

Receptversenyünkkel szeretnénk visszaállítani a fermentált ételekre épülő gyógyító konyha kultúráját, hiszen meggyengült bélflóránkat ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra! Nem titkolt célunk arra ösztönözni pályázóinkat, hogy kezdjenek kísérletezni otthon, megalapozva egy a jelenleginél sokkal egészségesebb, gyógyító konyhaművészetet, amivel a hétköznapi étkezéseket különleges, karakteres ízekkel egészíthetik ki.

Egy kis segítség: kiválóan fermentálható a jégretek, a piros retek, a káposzta, a lila káposzta, a sárgarépa, a cékla és a zeller is. Várjuk tehát receptjeiket, amikkel szó szerint évekkel, évtizedekkel meghosszabbíthatják életüket!

Pályázati kiírás

Pályázhat mindenki, aki szeretne tenni azért, hogy hosszú évtizedeken át egészséges maradjon, hogy immunrendszere képes legyen védekezni a fertőzések ellen, hogy ne rakódjanak rá a plusz kilók- a társbetegségekkel együtt- vagy ha már megtörtént- a gyógyító konyha receptjeivel találjon vissza a betegség helyett az egészség útjára.

Az elbírálás szempontjai: az étel-ital / legyen az gyümölcs, zöldség, kefir, joghurt, sajt, bor, sör stb./ megfeleljen a fermentálás szabályainak, ezekről az interneten is tájékozódhat. A receptek hozzávalóit kérjük megadni, a recept után pedig kérjük, írja le a használt fűszer, összetevő / összetevők/ pozitív hatásait, és egyéb érdekességeket, amit fontosnak tart, az ön által készített ételről, italról!

Egy pályázó minimum egy, maximum 3 receptet küldhet be!

Várjuk az ételről-italról készített fotót- lehet többet is-ennek hiányában érvénytelen a pályázat! A pályázó a fotó beküldésével automatikusan vállalja, hogy az általa beküldött receptet közzétesszük portáljainkon ,illetve, hogy az a nyilvánosság elé kerül!

További részletek:
Az ajánlásokat az alábbi e-mail címen várjuk:
hosszueletert@korkontrolltarsasag.hu

Beküldési határidő: 2022.május 25.

Akik elbírálják az önök receptjeit:

  • B. Király Györgyi kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke
  • Dr. Borbényi Erika klinikai főorvos a KKT alelnöke
  • Dr. Csicsor János vegyészmérnök, Dr. Farsang Csaba belgyógyász professzor
  • Dr. Halmy Eszter a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke
  • Horváth Szilárd az MTVA vezető szerkesztője
  • Kis-Balázs Attila a Jobb Világ mozgalom alapítója
  • Paor Lilla a hatoscsatorna főszerkesztője
  • Siklován Attila élelmiszeripari szakember
  • Dr. Tihanyi István háziorvos

Támogatók:

  • Battonya Hús
  • Hymato Products Kft.
  • Jobbfólia
  • Hatoscsatorna Televízió
  • WEBBeteg Egészség Portál

 

Korábbi eseményeink

Korábbi eseményeinkről szóló beszámolóink feltöltés alatt! Látogasss vissza később, és nézd meg, mennyi jót cselekedtünk az elmúlt időszakban…

Kövess minket!

Pin It on Pinterest